7 Съвета от Дейл Карнеги- как да печелим приятели и да влияем на другите

Една статия от уеб-а, подходящо лятно четиво и припомняне на класика в общуването и взаимоотношенията.

http://www.obekti.bg/index.php

1. Помнете, че името на човека е най-сладкото и най-важно нещо, което той може да чуе.

2. На света има само един начин да победиш в спор — това е да излезеш от него.

3. Помнете, че щастието не зависи от това кой сте и какво имате; то зависи предимно от това какво мислите.

4. Човек, който говори само за себе си, мисли само за себе си.

5. Търсете какво може да спечелите, когато губите.

6. Окуражавайте и най-малките постижения, окуражавайте всички постижения.

7. Интересувайки се от другите, за два месеца ще се сдобиете с повече приятели, отколкото бихте спечелили за две години ако се стараете другите да се заинтересуват от вас.

Дейл Карнеги е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие, умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг, публично говорене и междуличностни умения.

Роден в бедно фермерско семейство,което не е било в състояние да плаща за пансиона му в колежа, Дейл ежедневно преминавал на кон 6 км път дотам и обратно. Той не участвал в много мероприятия на колежа, тъй като нямал време, нито дрехи-имал имал само един хубав костюм. Опитал се да влезе във футболния отбор, но треньорът не го приел поради ниското му тегло.

Дейл Карнеги започнал да се развива комплекс за малоценност – комплекс, който би могъл да попречи на проявяването на истинските му способности. Майка му, разбирайки това го посъветвала да вземе участие в дискусионния кръжок, считайки че опитът за изказване в този кръжок може да му създаде увереност в себе си и признание от страна на другите, от което той така се нуждаел. Той послушал майка си и след няколко опита бил приет. Това събитие се оказало повратен момент в неговия живот. Не минала година и той започнал да побеждава в конкурси по ораторско изкуство и преуспял във всички факултети на колежа, където то се провеждало. Когато станал студент в последния курс, Дейл завоювал всички награди за публично говорене.

При завършването на колежа Карнеги получил примамливо предложение за работа в областта на търговията. Той го приел и скоро постигнал значителни успехи в това поприще. Решавайки, че трябва да провери на практика своите мисли, скоро напуснал търговската дейност.

Работи известно време и като актьор в Ню Йорк, преди да започне да преподава ораторско изкуство към Младежката християнска организация (YMCA). Курсовете му са едни от най – посещаваните, залите са все по – препълнени, а броят на последователите му расте.

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"