Какво можем да кажем за 5 минути?

Десислава Стоева, 11а клас, за училищния кръг на състезанието по публична реч на английски език, нова инициатива на Министерството на образованието и науката, която напомня на друго, популярно в гимназията състезание по публична реч, организирано от частна асоциация English-speaking Union, Bulgaria, https://www.facebook.com/ESUBulgaria, в което нашата гимназия е излъчвало победители години наред.

Какво може да ни накара да се изправим пред цяла зала изпълнена с хора и да произнесем реч, свързана с актуална тема в обществото днес? Желанието да докажем на себе си,  преодоляването  на бариерите на стеснителността или поривът да бъдем чути? А може би нещо съвсем различно…

На 18.10 2013 г в зала „Америка за България“ се проведе първи кръг на националното състезание по публична реч, в което взеха участие ученици от 9ти, 10ти, 11ти и 12ти клас. Участниците бяха на различни възрасти и с различен креативен подход към зададената тема,която беше една и съща за всички – In order to be lasting peace should be anchored in each of us so we become its natural ambassador. бел. р.  За да бъде траен, мирът трябва да бъде вкоренен във всеки един от нас, така че ние да станем негови естествени посланици.

Емилиян, 10 а клас

Безспорно интересно зададена тема, включваща в себе си десетки различни интерпретации, на които всички присъстващи станахме свидетели.  Учениците приятно успяха да ни изненадат, показвайки ни, че една тема може да бъде разгледана по толкова различни начина, колкото писателят сам си пожелае ( да перифразираме Джордж Мартин : ” Един четящ живее хиляда живота, преди да умре. Който не чете, живее само един.”).

Калина от 10б  клас беше погледнала темата за мира по отношение на толерантността към хората с различна сексуална ориентация и шокиращите примери за липсата на този тип „мир“ в 21 век.

Калина, 10 б клас

Най-голям брой участници имаше от 11 клас и всички оставиха свой запомнящ се почерк в речта си, цитирайки велики хора от миналото и днес. Димитър (11 а клас)  постави на първо място фактът, че не можем да постигнем мир със света, преди да сме го постигнали със себе си, подкрепяйки тезата си с цитат на Тупак Шакур.

Димитър, 11 а клас

Виолета ( 11 а клас) ни представи смисълa на мира в отношението ни към другите и най-вече толерантността  на хората, което сякаш е проблем и днес.

Виолета, 11 а клас

Ралица от 12 а клас включи в изказването си южноафриканския политик и носител на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела и неговата вдъхновяваща история.

Ралица, 12 в клас

Разбира се, не всички толкова лесно приеха, че мирът може да бъде постигнат – Станислава от  12 е клас  интересно защити своята теза, че мирът в истинската си форма не би могъл и не съществува днес, а борбата която водим за него, всъщност е борба в името на отдавна загинала ценност, неспособна да оцелее в днешни времена.

Станислава, 12 е клас

Мариета, 11 б клас

Тежката задача да бъдат жури на конкурса се падна на преподавателите по английски език в „Ромен Ролан“, които трябваше да дадат насоки за подобряване на речите на участниците. Благодарение на градивната критика, учениците ще могат да подобрят грешките си и да се явят на следващия кръг с една доза по-голяма увереност.

Всеки един от участниците беше добавил свой личен щрих към речта си, което ги направи още по-запомнящи се за присъстващите. На всички участвали пожелаваме късмет  в следващия кръг, който ще се състои на 30.10 2013 г отново в зала „Америка за България“,  и най-вече никога да не забравят , че не е важно само какво ще кажеш, но и това да бъдеш чут !

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"