Новата французойка в гимназията

Лия Георгиева, 10 клас, разговаря със Céline Legrand за първите й впечатления от работата й с френските паралелки и за някои подробности от живота й.

Тази година френските паралелки на гимназията ни са изправени пред предизвикателство – часовете по френски с новия преподавател – франкофон – Céline Legrand. Позволих си да попитам Céline няколо въпроса, тъй като съучениците ми и аз имахме желание да я опознаем по-добре.

В началото ми е малко трудно да я помоля за интервю, защото се притеснявам от грешките, които бих могла да направя, говорейки с нея.

Втора смяна сме, когато след часa по френски с нея най-сетне преодолявам страха си и се уговаряме да направим интервюто. На следващия ден се срещаме в голямото междучасие. Céline ми разказва много интересни неща за себе си.

Живее в къща, близо до Париж, заедно със своята майка и с котката си. Не се притеснява  да  спомене  възрастта си, дори и без да  съм я питала – на 24 години е, последна година в университета. Преди да дойде в България, преподава английски език една година в Англия. Позволявам си да я попитам дали нашата страна й харесва. Céline потвърждава, казвайки, че е за първа година тук. Харесва работата си – да преподава френски на ученици, които не са от нейната страна. Обяснява, че по този начин става още по-сигурна в своите умения. Интересно й е да ни учи на правилата във френския език, и не само – също и на културата, на обичаите. Обича да помага на хората в нужда.

Заради желанието на съучениците ми за мнението на един ‘native speaker’, си позволявам също така да я попитам за впечатленията й от нивото ни по френски. Приятно очарована от нас, Céline ме убеждава, че въпреки страхът ни и езиковата бариера, сме на едно добро средно-високо ниво и се справяме чудесно с трудностите, които ни поставя френският език.

Тъй като междучасието минава доста бързо, се интересувам и от нещата, които нашият нов преподавател по френски прави през свободното си време. Усмихвайки се, Céline казва, че обича да чете, да ходи на кино с приятели, да пътува по света и естествено, както всички нас, обича да си поспива.

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"