Две състезания – две победи за гимназията

First BFL Tournament – SELS, Sofia, December, 2013 on PhotoPeach

Отборът на ГПЧЕ”Ромен Ролан” постигна изключителен успех в първия турнир на Българската лига по публична реч и дебати (BFL), който се проведе в софийската Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън“ на 14-15 декември.
Калина Стефанова е безапелационен шампион в категорията “Оригинално ораторство” – 10-12 клас. В рамките на 10 минути Калина говори за това как обществата създават хомофоби и какво е необходимо, за да променим нетърпимостта към различните. Конкуренцията на Калина бе силна и затова победата й е още по ценна. Един от съдиите й е отсъдил максималния брой 100 точки, а всички съдии, с изключение на един я поставят на първо място!
Дея Аргирова е моето ново откритие за публична реч. Дея говори за благодарността и има ли почва у нас. Много емоционална и убедителна, Дея спечели правото да бъде финалистка – заслужен успех. Пожелаваме й поне призова тройка на следващите състезания!
Виолета Димитрова представи една от най-оригиналните речи на състезанието – тя говори за това как виртуалното пространство успешно замества реалността, когато реалното общество се проваля по отношение отговорностите си да създава толерантно и инклузивно общество, уважаващо уникалността на всеки един негов член. Виолета е полуфиналист, според мен заслужен финалист, но оценката на една съдийка бе очевидно тенденциозна. Пожелаваме й следващият турнир да е нейният!
Ивета и Илияна бяха изключително запомнящи се – както с темите, така и с убедителната си реторика. При много силна конкуренция, за тях остават хубавите думи на журите и близките резултати с тези на финалистите. Мъжката част – Емилиан, Мартин и Стефан натрупаха ценен опит и лично аз съм оптимист за бъдещите им изяви, имайки предвид онова, което направиха за по-малко от седмица подготовка. И на тримата пожелаваме успех.
Най-младите ни участници, Йоан и Мартин, бяха изключително убедителни при представяне на откъс от книгата на Маркъс Кузак The Book Thief, популярен роман за младежи, чието действие се развива през Втората световна война, представяйки по оригинален начин живота на едно еврейско момиче по време на хитлеризма. Йоан и Мартин изиграха 7-минутен откъс и по всеобщо мнение станаха любимците на публиката. Конкуренцията йм бе много силна – дуото от Езиковата гимназия в Благоевград бе подготвило брилянтно изпълнено парче, очевидно отлично режисирано и това може само да ни амбицира да подготвим следващите си изяви с помощта на професионалисти.

Някой би казал, че сме имали късмета на начинаещите – това ни е първо участие в тази серия от турнири. Аз бих казала, че уменията, които учениците ни получават в редовните часове по английски език, както и природните им таланти и упоритост, ги правят конкурентни в национален мащаб.

Следващото състезание е в средата на февруари, в Кърджали, а третото е през април, в Благоевград. Имаме неофициално предложение да сме домакини на есенния турнир през следващата година. Дотогава се надяваме да популяризираме категориите сред нашите ученици и да работим за създаване на (може би) най-трудната, но и най-атрактивна категория- тази по дебати. Нагласите сред ученици и учители е положителна, затова аз лично съм оптимист и вярвам, че ще успеем да развием тази толкова полезна дейност, която е била на национално равнище преди години, когато г-жа Ирена Личева водеше клуб “Дебати” в гимназията.

Специално благодаря на Училищното настоятелство, което помага финансово и в двете ни изяви по публична реч тази година.

Очаквайте видеоматериали както от това, така и от предното ни участие в състезанието по комуникативни уменияна Министерството на образованието на науката – нашите технически сътрудници бяха много натоварени заради класни и изпитвания, но до Нова година ще наваксаме!

Таня Маджарова

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"