BFL : Преживяването

Десислава Стоева за най-големия турнир по публична реч и дебати на английски език, събрал повече от 250 ученици от цялата страна.

На 25-26 Април в Американският Университет в България (АУБ) в Благоевград се състоя последното състезание от календара на Българската лига по публична реч и дебати (BFL) за тази учебна година. Участници от всички краища на България пристигнаха в кампуса на Университета, въоръжени с отличното си ниво на английски език, и с хъс да премерят способностите си с най-добрите и талантливи ученици в различните категории.

С представители във всички дисциплини, отборът на Ромен Ролан беше съставен от ученици от 9, 10 и 11 клас. Въоръжени с 10-минутни речи по актуални проблеми в обществото, готовност да защитят всяка позиция на дебати и артистичен дух, групата потегли към Благоевград. Всички – с амбиции да покажем най-доброто от себе си и да постигнем личните цели, която си бяхме поставили. Ръководители , учители и верни поддръжници ни бяха Таня Маджарова, Силвия Банова и K.C. Euler, винаги на среща да помогнат с поредната промяна на разпределението по стаите на различните кръгове или пък да продадат поредният Raffle Ticket (K.C. Euler 🙂 ). Самото състезание беше изключително динамично с многобройните си предварителни кръгове, които се провеждаха паралелно, из стаите в сградата на Университетската библиотека и Балканския Академичен Център. Тичане и екшън не липсваха.

Едно от нещата , което озадачи част от участниците беше невъзможността да присъстват на представянията на своите съученици в други дисциплини, тъй като имаше застъпване , поради огромния брой участници. Но след преминаването на предварителните кръгове и отсяването на повече от 60 % от участниците, всеки имаше възможността да наблюдава зрелищните финали и полуфинали.
От първо лице бих споделила, че конкуренцията беше на изключително високо ниво и за всички нас беше чест да се състезаваме наравно с най-добрите. Не можем да не споменен впечатляващото представяне на Калина и Виолета и достигането им на полу-финали в категория Речи. Полу-финалисти имаше и при Дебати ( Антония, Мартин и Виктор) , Дуо ( Калина и Пепа). А с представянето си с творба на Агата Кристи, дуото Силвия и Ралица достигнаха до финали и бяха класирани шести. Към личните победи, които са не по-малко специални от медалите, добавяме и факта, че Мартин и Йоан успяха наистина да въздействат на своята публика и да я разплачат с драматичното си дуо.

Дебати – Диана, Иван и Пламен ( 11 а клас)

Дея и Пепа

Няма спор, че за всички участници и учители 25 и 26 април ще останат в съзнанието ни като един приятен хаос – смесица от препускане по коридорите в търсене на списъци с имената и разпределенията по стаите, приятни разговори в чакане на поредното класиране и неизменното стискане на палци на съотборниците ни в различните дисциплини. Дъждът по време на финалите и фактът, че прекарахме целия втори ден от състезанието на крак от 7 сутринта до 11 часа вечерта, не помрачи усмивките и доброто настроението на никого. Не можем да кажем, че нямаше перипети, абсурдни ситуации и определени трудности, но те сякаш направиха цялото преживяване доста по-емоционално и ни сближиха. От Стара Загора потеглиха 26 човека. Върнахме се един отбор. Отличителната ни черта безспорно бяха смехът и доброто настроение, които ни съпътстваха постоянно и допринесоха за справянето с напрежението и стреса. Горди сме с представянията си и състезанието събуди у нас хъс да се завърнем с нови сили догодина – една идея по-уверени и по-устремени.

Церемония по награждаване

Виолета и Калина – церемония по награждаването

Церемония по награждаването

Нашите ръководители – Т. Маджарова и С. Банова

K.C. Euler

Снимковият материал е предоставен от K.C. Euler и галерията на BFL.

За информация за представянето на училището ни на предишния кръг на състезанието натиснете ТУК .

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"