Призивът ми към днешните Роменролановци е прост—бъдете толерантни!

Спомням си сякаш беше вчера, когато, заедно с г-жа Екатерина Бояджиева, подготвяхме сценария за тържеството по случай навършването на 40 години от създаването на гимназията. Помня как усилено репетирахме заедно с Татяна Панайотова и Антони Пейчев и как после рецитирахме стихотворение озаглавено „40 Години,“ изправени пред множеството учители, ученици и родители, събрали се в зала „Ромен Ролан.“

Поглеждайки назад,  се питам, наистина ли от тогава минаха 10 години и къде отлетя времето? Татяна днес живее в Париж, занимава се с човешки ресусрси и се подготвя за сватбата си през юни. Антони е адвокат в Лондон и работи като правен редактор за Томсън Рйойтерс, една от водещите информационни компании в света.  Аз пък, съм отвъд океана, в далечните САЩ, Атланта, Джорджия. Миналата година завърших докторска степен в юридическите науки и сега работя като адвокат.

Специализирам в имигрантско право и всеки ден се боря за човешките права на имигрантите, особоно на онези, които са прекрачили закона и са влезли нелегално в страната. Те са хора, избягали от най-тежка бедност, престъпност, и насилие в родните си страни, най-често Мексико и страни от Централна и Южна Америка. Работят като роби,  по 15 часа на ден, без почивни дни, в продължение на години за заплащане много под минималното и живеят в изолация, отхвърлени от обществото.

Призивът ми към днешните Роменролановци е прост—бъдете толерантни! Накъдето и да поемете след завършването си, бъдете горди че сте българи и обичайте родината си, но отворете сърцата си за различните от вас, особено новодошлите гости в нашата страна, които бягат от най-страшното—загубата на дома и най-много се нуждаят от помощ и подслон. Не забравяйте, че и ние, българите, живеем често като чужденци, пръснати по целия свят, и се отнасяйте към хората в нашата страна, така както бихте искали да се отнасят към вас навсякъде по света.

На г-жите: Теодора Николова, Екатерина Бояджиева, Марияна Бонева, Марияна Петкова, Катя Атанасова и на покойните г-н Шивачев и мис Боцманова—БЛАГОДАРЯ, вие сте учители оставили в мен следа.

На моите братовчеди, Станислав Стойчев (11в) и Александър Добрев (9и)-специални поздрави.

На всички Роменролановци—на добър час!

 

Илиана Узунова Добрев

Адвокат, САЩ

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"