Establish eye contact… with YOURSELF!

Име: Деница Михайлова

Випуск: 2003, „Б“ клас (or “B”, like “the BEST”) J

Семейно положение: Щастлива майка на три деца (най-голямото е на свекървата).

 

Хронология на събитията (в обратен ред):

…След ГПЧЕ: СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Психология“

А след това? Посветена на HR-a, по-конкретно на IT recruitment за пазара на труда в САЩ и Европа.

И сега с какво се занимаваш? Понастоящем работя като кариерен консултант по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“.

В какво се състои твоята работа? Да подкрепям хората на Вашата възраст да бъдат успешни и щастливи. С някои от Вас сме се срещали в обученията по кариерно ориентиране. Истинско удоволствие е за мен да се върна оттам, откъдето започнах пътя си, за да Ви помогна да откриете своя път – на самопознанието и намирането на възможностите, които са пред Вас.

Обикновено от мен се очаква да предоставя на клиента формулата за хубава кариера и лична удовлетвореност. Универсални формули обаче няма. Понеже няма как да поставиш човешкия потенциал, мироглед, влечения, мотиви, несъзнавани импулси и конфликти и пр. в колбички, таблици и постулати и да заключиш: „Това е общовалидно за всички, без изключения!“

 

И все пак имам една любима мисъл на Ралф Уолдо Емерсън, която е едното ми послание към Вас, скъпи роменроланковци:

“Да се смееш често и по много, да спечелиш уважението на интелигентни хора и обичта на децата… да цениш красивото, да откриваш най-доброто у другите, да оставиш света малко по-добър… да знаеш, че дори един човек диша по-леко защото те е имало. Това е успех!”

Като споменахме завръщане… по-ярки спомени от битието в ГПЧЕ? Традиционното „захранване“ на зайците на първия учебен ден в гимназията с моркови и зеле (с лют привкус). Великите събития „Самодейност“ и Концерт за 35-годишнината – арена на толкова много таланти, със сценичната треска и страхотното усещане да си в полезрението на хиляди погледи!

Най-важните уроци, които научи в ГПЧЕ: Научих се да уча и да не спирам да се уча.

А кое е най-трудно да бъде научено? Да познаваш себе си; да изминеш дългите 46 см – разстоянието от мозъка до сърцето, за да ги интегрираш. Развитият интелект е важен, но много по-значима за адаптацията ни се оказва докъде личността ще стигне в своето развитие.

Как избра своята професия? Всъщност гимназията беше мястото, където се зароди моят интерес към психологията, покрай едно есе за любовта, заради което проучих обстойно трудовете на  д-р Морган Скот Пек. По онова време представата ми за психологическата работа беше  доста илюзорна – кабинетът с диванчето и клиента, а отстрани терапевтът, който анализира неговите съпротиви, несъзнавани комплекси и изтласкани желания. Очаквах след завършването на образованието да имам рецепта за решаването на всички житейски дилеми, пред които се изправя човек. В крайна сметка се оказа, че няма правилно и грешно, има доста отговори, които сами по себе си са правилни, и все пак единият от тях е най-правилният. (Напомня ли Ви на reading comprehension упражниенията?) За да си добър консултант, е необходимо да си достатъчно open-minded, за да си в състояние да приемаш различията.

Някои от най-неприятните препятствия? Проверките на  тестовете по английски. Крехкото ми нарцистично его беше ежедневно приземявано от сблъсъка между очаквания и действителност след повечето контролни, а резултатите бяха едно системно напомняне, че няма как да съм перфектна. Но постепенно разбрах: това, че невинаги си перфектен, не значи, че не си добър. Всъщност, няма как да задобряваш, ако си с нагласата, че си „завършен“. Без значение с какво се занимаваш. Иначе, накъде ще се стремиш тогава?

Изброй няколко неща, които непрекъснато чуваше от учителите и се оказаха необходими?

ü  “Establish eye contact!” (г-жа Бакоева)– зрителният контакт; трикът, който обикновено води до успешен изход от всяко интервю; а и за успешната комуникация изобщо. А аз бих добавила: „Еstablish eye contact with YOURSELF“ – вглеждайте се по-често в себе си!

ü  „Имал си време да намажеш ноктите, значи си имал време да направиш конспекта за митохондриите!“ (г-жа Фани Димитрова) – основополагащо за умения за управление на времето и постигане на баланс между професионални и лични ангажименти J

ü  „Think out the box“. (отново г-жа Бакоева) – Разковничето на креативния ум. Способността да намериш още един начин за решаване на проблема; да не следваш пътеките, утъпкани от другите, а да проправиш своя собствена; да намираш решение там, където другите не могат. Обикновено хората развиват този потенциал с цената на години, прекарани в самоанализ, натрупване на жизнен и професионален опит и сериозна инвестиция на време и пари в корпоративни тиймбилдинги и обучения. А тук, в РР, го овладяваме още като ученици.  На това му казвам „летящ старт“ и горещо БЛАГОДАРЯ на всички свои учители!

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"