Гимназията дава безкрайно много, но на онези, които наистина са готови да приемат този дар – Стиляна Ташева, випуск 2013

Стиляна Ташева завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ през 2013 година. За себе си тя казва: Мечтата ми винаги е била да пътувам и това бе една от причините да избера обучение в чужбина. Любовта към френския език, която се засили в гимназията, ме отведе към Франция. Студентка съм в Институт по политичечески науки „Sciences Po Paris“. Бакалавърската степен се изучава в един от седемте кампуса на университета, в зависимост от профила на студента. Аз бях част от кампуса за Централна и Източна Европа в Дижон. Третата и последна година от обучението се завършва в чужбина, изборът е между стаж или обмен в друг университет. Затова днес аз се намирам в Москва, където завършвам бакалавърска степен на обмен във Высшая школа экономики.

Преди три години от своето гнездо отлетя един изчезващ вид, познат още като випуск 2013. Със своята странност и пъстрота роменроланските сърца оставиха ярък отпечатък в историята на гимназията и получиха много ценни уроци. Символът на тяхното изпращане, птицата додо, за мен прекрасно описва същността на „Ромен Ролан“. Това място се превръща в дом, който дава на децата си летящ старт, научавайки ги да вярват и да са силни.

Спомням си за живота в гимназията и отново осъзнавам колко важен е бил той. Тези пет години носят първата голяма промяна в живота, когато осъзнато откриваме себе си, другите и света. Неслучайно приятелите от гимназията често остават до нас цял живот, защото сме ги опознали във време, в което сме били безгрижни и истински. От личен опит мога да споделя, че приятелствата в университета не биха могли по никакъв начин да се сравнят с тях.

Дистанцията на времето ме кара да осъзная някои истини. Връщайки се назад, аз днес съм изключително благодарна и горда да бъда възпитаник точно на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Знам, че стартът, който съм получила, е в основата на сегашния ми успех. Един млад човек се впуска смело и успешно в света на големите, когато се чувства посветен в тайните му. Две са институциите, които изиграват ролята на носител на тези тайни – семейството и гимназията. ГПЧЕ „Ромен Ролан“ гордо заема мястото си като просветен  център, морален и духовен водач, който дава на учениците не само знанията, които са им нужни, за да бъдат изследователи, но и ценностите, които да ги направят достойни граждани. Днес осъзнавам, че гимназията ме научи да бъда инициативна, защото ми показа, че човек трябва да бъде активен в средата, в която живее. Помогна ми също да разбера, че светът е място, в което всеки един от нас има мисия за общото благо и щастие. И тук бих искала от сърце да благодаря на г-жа Донка Матеева, която винаги е влагала душата си в това, което прави. Щастлива съм, че точно тя ми преподаваше по български език и литература и бе мой класен ръководител, защото е един от тези учители, които не се ограничават само до написаното в поредния учебник. Тя намираше начин да споделя с нас уроците на живота, приемайки професията си за мисия, а нас – за нейни деца. Днес всеки ученик, до когото се е докоснала, носи частица от нея в себе си.

Ако аз днес осъществявам мечтата си, която се роди в гимназията, то е в голяма степен благодарение на всичко, което получих от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Бих искала да отправя едно послание към сегашните ученици – гимназията дава безкрайно много, но на онези, които наистина са готови да приемат този дар. Грабете с пълни шепи от него, защото то е един безценен подарък, който ще ви изгради като утрешните лидери на нашето време. По-късно в живота си рядко ще срещате такава искрена и безкористна помощ. Дерзайте!

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"