Натали Койчева, випуск 2012 – Бъдете егоисти! Бъдете Някои!

5 години мъчения, домашни, контролни и изнервени учители, които не разбират натовареното ежедневие, сериозността и дълбочината на тийнпроблемите ни.
Вместо това ни занимават с транспортни коридори, френски революции и генофено-какво?! Защо ми е да знам какво си е мислил Фройд; къде ще ми потрябва синусът от косинуса; и кой е решил, че е законно да се преподава химия?! Толкова по-пълноценно е времето прекарано в “Скейт”, запълнено с клюки и истории за чалгаджийки.
Само че преди да се усетите, 5-те години “затвор” са отлетели.
Време е да сме свободни, да летим или да паднем от високУтУ (сега това слято ли е, не е ли – трябваше да слушам Дончето Матеева поне веднъж…)
Също като живота – гимназията е такава, каквато си я направиш! Това е времето за експерименти, въпроси без отговор и сформирането на Някой или Никой! Времето да дадеш за пръв път глас на идеите си. Гимназията не е само мъчителните 42 часа седмично език през първата година, безкрайната опашка за храна в голямото и нетърпеливо чакане най-после да свърши този проклет 7-и час. Гимназията е най-вече облицовката около тези неща. Тя ти дава не само възможността след 5 години да излезеш с гордо вдигната глава, високо ниво на обща култура и широк мироглед. Дава ти една стабилна основа за студентските години и развитието ти като човек и професионалист. Дава ти и възможност да развиеш себе си извън класната стая. Вижте само колко мащабни и прекрасни инициативи се организират – Самодейност, Шеметна надпревара, Панаир на науките, Коледен пазар. Неща, които идват от нас – учениците като идея, но и са невъзможни за реализация без същите тези “омразни” учители, които не понасяме в час. Фотоклубът на гимназията нямаше да съществува без подкрепата на един от най-уникалните хора, който съм имала честта да ми преподава – г-н Шивачев.
Виждате ли, мога да дам безброй примери, от вас зависи дали ще изберете да ги видите. От вас зависи дали тези 5 години ще бъдат Дантевият ‘Ад’ или вие ще бъдете хитри, умни егоисти (каквито повечето от вас твърдят че са) и буквално ще ‘използвате’ гимназията за лични цели, извличайки максимум знания и подготовка за живота.
Вместо да се оплаквате от преподавателите, замислете се дали е лесно да се работи с толкова самонадеяни подрастващи, които с апатичното си отношение избират да останат  необразовани!
Не бъдете глупаците, които така яростно твърдите, че не сте! Бъдете егоисти! В недалечното следгимназиално бъдеще ще осъзнаете колко много сте отказали да вземете от тези 5 години. Дайте глас на идеите си, защитете вижданията си с придобитите знания и след 5 години прекрачете за последен път прага с диплома в ръка и горди, че не вие сте отдали 5 години на тази гимназия, а гимназията ви е дала 5 години и един цял живот след това!
Натали Койчева, Випуск 2012

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"