“Пожар в ефира” разговаря с Кънчо Матев, Иванка Сотирова и Теодора Николова

По време на празничния Педагогически съвет

Неделното предаване “Пожар в ефира” по БНР Радио Стара Загора от 24-и април бе посветено изцяло на 50-годишния юбилей на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, а основните репортери, събрали отзивите от специалните гости, бяха Никол Митева, Самуил Станев и Стефан Радев.

“Честит празник!” – без съмнение тази фраза се чуваше иззад всеки ъгъл във и около Държавната опера вчерашния следобед, където десетки поколения “старозагорци” се събраха, за да ознаменуват половинвековното съществуване на една от най-видните емблеми на Стара Загора – празничният юбилей на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”.

В топлия и радостен априлски ден стотици бивши и настоящи ученици и преподаватели споделиха взаимно щастието си отново да бъдат рамо до рамо в залата на Операта, където в продължение на над два часа десетки настоящи възпитаници на гимназията изнесоха специален концерт, посветен изцяло на любимата и обединяваща ги Езикова гимназия.

И тъй като 50 години са изключително голям период от време – почти колкото един човешки живот – един час няма как просто да бъде достатъчен. Затова екипът на “Пожар в ефира”, съставен днес изцяло от горди “роменролановци”, посвещава всичките си 120 минути на “традицията и професионализма” в образованието в града на липите. Настоящи, бивши – вечни “роменролановци”!

Добре излетите основи са най-важното за устойчивата конструкция на една сграда – несъмнено! Същото се отнася и за фундаменталните стъпки на Езиковата гимназия, направени преди цял половин век от човека, който впоследствие ще бъде начело на тогавашната Френска гимназия цели 27 години, а през това ще е завладял сърцата и умовете на стотици свои последователи. Когато говорим за господин Кънчо Матев, става въпрос най-вече за авторитета и истинската легенда на Гимназията в преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, а в допълнение през седмицата бе издигнат инициативен комитет, предлагащ господин Матев за почетен гражданин на град Стара Загора. Екипът на “Пожар в ефира” се срещна с първия директор на гимназията, който за минути ще ни пренесе в първите години на съществуването ѝ – тогава, когато са посети първите семена на усърдие и труд в името на качественото образование в нашия град. Представяме ви едно интервю на Стефан Радев.

Точно преди 20 години щафетата на директорския пост е поета от госпожа Иванка Сотирова, тогава все още дългогодишен преподавател по Френски език в гимназията. Подобно на господин Матев, и госпожа Сотирова се превръща в едно от най-ярките лица на Езиковата гимназия, на която е начело цели 15 години, а през това време учебното заведение просперира със завидни темпове, като е изстреляно в челната класация на най-елитните гимназии не само в Стара Загора, но и, забележете, в цяла България! Днес госпожа Сотирова заема поста на заместник-кмет в Община Стара Загора, но въпреки това мисията “Ромен Ролан” не ѝ остава чужда, продължавайки да бъде в помощ на гимназията. Непосредствено след края на съботния концерт екипът на “Пожар в ефира” разговаря с нея, за да научи повече за годините в гимназията между XX и XXI век и да разбере какво място в сърцето ѝ заема ГПЧЕ “Ромен Ролан” днес. Представяме ви едно интервю на Стефан Радев.

Тя е човекът, преминал през трите стадия в гимназията – като започнем от ученик, през преподавател, а днес вече оглавява ръководството на ГПЧЕ “Ромен Ролан”. Наследява директорския пост от Иванка Сотирова с тежката задача да продължи подема на Езиковата гимназия, затвърждавайки позициите ѝ не само в Стара Загора, но и в цяла България. Тя е госпожа Теодора Николова – едно от младите лица на любимата гимназия, но с достатъчно зрял дух и нюх на победител, за да бъде едноличен капитан на учебното заведение, утвърдило се в национален, а и международен мащаб със своите “традиция и професионализъм” в последните 50 години. По време на официалния коктейл след тържествения концерт в Операта събеседник на екипа на “Пожар в ефира” бе госпожа Николова, за да сподели за слушателите на Радио Стара Загора колко тежка е настоящата отговорност на лидера в нейно лице да бъде начело на гимназията навръх 50-годишния ѝ юбилей. Представяме ви едно интервю на Стефан Радев.

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"