Стена на словото

Тук може да прочетете статията от Боряна Симеонова, 12 клас, за една интересна идея, която тя реализира съвместно с Мария Христова, 11 клас.

“Една мечта, идея, макар и налудничава за ученици в гимназията, стана реалност. Дори и да изглежда нещо скромно и лесно за осъществяване, ние с Мария преминахме през множество препятствия за осъществяването ѝ. Благодарна съм, че мога да бъда промяната, която искам да видя.”-Боряна Симеонова

,, За мен беше важно да създадем на нашите съграждани обстановка, предразполагаща ги да изразят себе си по начин, по който на тях им харесва – било то чрез цитат, една дума или дори рисунка, защото всички сме различни и изразяваме емоциите, които изпитваме, по всевъзможни начини.”-Мария Христова.

По време на обучителен лагер за лидери в Благоевград, на Боряна и Мария им хрумва идеята да създадат място в техния роден град, където гражданите ще имат възможност не само да изразят своето мнение, но и ще бъдат чути и тяхната гледна точка може да бъде разбрана от останалата част от населението.

,,Всичко започна на този лагер, където като бъдещи лидери на отбора по речи и дебати на английски език BEST, ние имахме за задача да създадем обществен проект, който трябва да е както устойчив с времето, така и да засяга всяка възрастова група. Идеята за ,,Стената на словото” както и самото име се зародиха още първата вечер. Множество други идеи минаваха през задълбочен анализ, но разбрахме, че тази първа идея е най-близо до сърцата ни и за нас тя беше най-предизвикателна и най-интригуваща.

Последваха тежки месеци на преговори, тъй като първоначалната идея бе да създадем наистина стена така че мястото за себеизразяване да е по-голямо. Въпреки трудностите и многобройни откази, ние успяхме да направим дъска. Най-трудната част беше взимането на разрешения и пълномощни, тъй като две непълнолетни момичета изглеждаха твърде наивно пред тяхната огромна идея. Изключително сме благодарни на общината както и на господин Живко Тодоров, който ни помогна да осъществим нашата идея.

Препятствия сред препятствия стояха пред две ученички, които искаха да реализират една идея, която с времето някак си за нас се превърна в мечта. Искахме да направим промяна, искахме поколенията да повярват в нас.

Времето продължаваше да тече, настъпи и глобалната пандемия, която още повече ни затрудни в процеса. Но ключът към успеха беше борбата и постоянството. Продължихме да търсим максимума и желаният резултат не закъсня. Дойде денят, в който имахме не само разрешение, че можем да създадем стената на общинско място, но и стената, боядисана и готова за поставяне, беше пред очите ни.

Дойде и заветния момент на откриване на нашия проект. Събитието се проведе на 4-ти август в парк ,,Артилерийските казарми”, където беше позиционирана дъската. Изключително много хора присъстваха на откраването и срещахме както познати, така и непознати лица сред тълпата. Както подобава, срязохме бялата лента и пуснахме балоните, които символизираха свободата. Множество първи слова бяха изписани същия ден, които позволиха на позитивната енергия да циркулира. До дъската оставихме кутийка с тебешири и гъбичка за почистване. От поставянето, всяка седмица проверяваме състоянието на дъската и изписаното на нея. Ще ви споделим и една тайна-в началото ние писахме по някоя добра дума или мотивиращ цитат, за да насърчим населението да сподели също каквото пожелае. Но това, с което можем най-вече да се похвалим е, че една вечер, при седмичното ни посещение на дъската, без наша намеса, цялата тя беше изрисувана със слънца и добри слова, което само и единствено говори за позитивната награда на нашите съграждани и това, че нашата дъска им дава възможности.

Попитахме хората, които писаха по дъската, как се чувстват и как намират нашата идея. Масовият отговор бе, че дъската не само обединява, кара ги да бъдат чути, но дава и чувство за принадлежност към едно цяло общество. След множеството усилия, това е нашата награда.

Може би се чудите какво следва от тук нататък?! Планираме събития, свързани с честването на национални, международни и световни дни. Септември месец ще започнем с честването на Обявяване на независимостта на България, където ще приканваме минувачи да споделят с какво асоциират думата независимост и колко важна е тя. Своето мнение ще напишат на стената. Ще честваме и 26-ти септември-Ден на европейските езици, където гражданите ще могат да изтеглят дума/изречение на някой европейски език и ще трябва да произнесат написаното. Целта е да проникнем в чуждата култура чрез словото и да честваме езиковото богатство в Европа.

Ден на усмивката, ден на музиката и много други ще бъдат чествани с нас и нашата стена. Очакваме ви всички там!”

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"