55 години ГПЧЕ и 155 години Ромен Ролан


Две светли годишнини чества ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора
„На 29 януари 2021 г. , макар и скромно, отбелязахме 155 години от рождението на патрона на нашата гимназия Ромен Ролан и 55 години от създаването й, съобщи за Dolap.bg директорът Теодора Николова.

Ромен Ролан (29.01.1866 г. – 30.12.1944 г.) е една от най-значимите и ярки личности на 20 век. Той е френски писател, идеалист, пацифист, антифашист, биограф, романист, носител на Нобелова награда за литература през 1915 г. за творбата си „Жан Кристоф“. Отправял е послания, в които са се вслушвали милиони хора. Стефан Цвайг го нарича „говорещата съвест на Европа, която е и наша съвест“. Според Ромен Ролан „Най-ценното качество в живота е вечно младото любопитство, неутолено от годините и възраждащо се всяко утро“.

На този ден, оригинален поздрав послучай празниците поднесоха учениците от 8 „г“ клас с учители по френски език Светлозара Тонева и Силвия Дончева . Младите франкофони представиха онлайн на френски и български език великолепни и проницателни мисли на големия писател Ромен Ролан, които звучат повече от актуално и днес!“- сподели г-жа Николова.

Един от часовете на класа също е посветен на годишнината на патрона и на гимназията.

„Проведени са няколко викторини с осмокласниците, посветени на Ромен Ролан. Те съдържат въпроси за създаването и дейността на гимназията и специално за Ромен Ролан като личност от световен мащаб. Поради обученито в електронна среда, новите ученици не знаят достатъчно нито за училището ни, нито за патрона ни и трябва да ги приобщим към нашата общност.“, коментира директорът.

Теодора Николова съобщи, че до края на учебната година, ще се провеждат различни ежеседмични инициативи по повод отбелязване на двете светли годишнини – 155 години от рождението на Ромен Ролан и 55 години от основаване на Гимназия за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Обявени са вече няколко конкурса: За мултимедийна презентация, есе, рисунка и фотография на тема: „Последовател съм на паметта“, свързана с мястото на училището в личната и колективна памет; За есе, рисунка и фотография на тема: „Всички радости на живота са в творчеството.” (цитат на Ромен Ролан); За превод на фрагменти от творчеството на Ромен Ролан.

Предвидени са изложби на рисунки и фотографии, видео послания от учители, родители, ученици и бивши възпитаници, юбилейни печатни издания и др.

Ще се направи изложба на дейностите през годините на ученическите съвети. Изложби от стари снимки от годишнините на гимназията. Изложба с униформите и знаците на училището – значки, плакети, почетни знаци на училището. Всички изложби ще бъдат реализирани и в училището и електронно, за да бъдат достъпни и за хора, които не могат да посетят сградата.

В сайта на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ предстои откриването на рубрика за представителни дейности и с едно кликване на мишката да отвежда съм различни проведени или предстоящи събития. Не се планират грандиозни събития, защото вероятността да се организират при тези пандемични условия е малка. Т.е. голям концерт -спектакъл сега няма да има. Ще се отложи за началото на м.юни, за да могат повече хора да се събират, времето да е хубаво и да се проведат на открито хепънинги с роменролановци. Повечето от заложените дейности могат да се реализират и онлайн.

Росица Ранчева – Dolap.bg

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"