Емпатия и природа? Проект Me Too: Empathy for EU

На 15.10.2021 г. в зала Америка за Българиясе проведе уъркшоп по проект : Me Too: Empathy for EU

Целта беше да се опознаем и да повишим чувствителността си по отношение на връзката на човека с природата.  Започнахме с брейнсторм игра с асоциативни карти. Картите обрисуват голям набор от картини от естествената среда на Земята. Някои изглеждат документално, други мистично, някои са сериозни, а други забавни. Всеки участник си изтегли карта и трябваше да направи някаква асоциация с това, за което първо се сеща като я види. 

Заниманието продължи с игра, насочена към любими преживявания сред природата, които буквално накараха лицата на участниците да светнат. Те  разказаха за моменти, в които са били сред природата и са се чувствали щастливи, спокойни, безгрижни, свободни. А защо е така? Прекарването на време сред природата може да бъде толкова силно преживяване, защото то ни напомня, че сме част от едно чудо, като ни издига за момент над мъглата на списъците със задачи, отговорности и работа. Гората не се интересува каква прическа имаме. Планината не се впечатлява от поста, който заемаме. Реката продължава да си тече независимо от приятелите във „Фейсбук“, заплатата ни или колко сме известни. Цветята продължават да си  цъфтят независимо дали правим грешки или не. Природата просто е там и ни приветства такива, каквито сме. Нашата способност да го забележим, ни позволява да се чувстваме в този момент, безусловно приети.

Последната дейност беше изцяло насочена към личната ангажираност на участниците към опазване на природата. По групи те обсъждаха и след това споделяха за дейностите, които извършват в полза или вреда на околната среда, за приноса на всеки един от тях в екологичният отпечатък който оставяме. Оказа се, че колкото и да се стараем да помагаме, все има още какво да подобрим.

Както пише английския поет Франсис Томпсън: „Човек не може да откъсне цвете, без да обезпокои звездите“.

 with Petya Glatnikova and Radka Radeva

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"