Хранене и репродуктивност

Деси и Дея разказват за поредната училищна проява.

На 22 януари, 2013 г., клуб “Сексуално и репродуктивно здраве” направи първата от двете планирани  публични прояви по проект “УСПЕХ” на МОНМ. Темата бе „Влиянието на храненето върху репродуктивните способности на човека.”

Целта  на това представяне бе  да запознае аудиторията с  ролята на храненето като важна причина за безплодие, и най-вече  храните-боклуци, които може да вредят и изваждат от равновесие овулацията при момичетата. Представителите на клуба насочиха вниманието ни към рисковете от  приемането на  силни чайове, кола, кафе и алкохол при бременност. Мрачна статистика сочи, че в световен мащаб, около 50-80 милиона хора страдат от безплодие.

Друг  тревожен  проблем, който презентаторите засегнаха   бе свръхнаднорменото и особено поднорменото тегло, а именно анорексията. Анорексията е психично разстройство с жестоки последици. Чрез интересен видеоклип и интересни факти от своите проучвания, представителите на клуба илюстрираха как при бременност в такова състояние и двата организма са в опасност, поради недостига на важни хранителни вещества.

Едно от посланията на презентацията, организирана от г-жа Дачева и нейният клуб гласеше „Хората не са перфектни”. Посъветвани бяхме  да не допускаме да се вманиачаваме в диети, защото е крайно опасно. Както жените, така и мъжете трябва да внимават с подбора на храна, която употребяват. Чрез нашумелите „стероиди”, използвани за увеличаване на мускулната маса и подобрение на постиженията в спорта,  младите мъже  сами предизвикват съдбата си.

Разбира се, членовете на клуба пространно представиха онези храни, което водят да здравословен начин на живот и възможности за създаване на здраво поколение. Всички присъстващи имаха възможност и да опитат  собственоръчно направени от представители на клуба храни, които бяха не само здравословни, но и много вкусни!

Презентацията бе изслушана с интерес от аудиторията, предимно ученици от 9 клас и всеобщо бе мнението, че макар и много от нас да знаят на теория за ползите от здравословно хранене, подобни срещи изострят вниманието ни към този проблем и по-добрата информираност е със сигурност предпоставка за отговорно поведение при избора на храните, които консумираме.

Ето снимки от събитието. Фотограф, Мартин Михалев, оператор, Петя Тодорова.

“Трейдмарк” гостува на Клуб “Сексуално и репродуктивно здраве” on PhotoPeach

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"