Мост между училища в Европа

Логото на програмата

Една статия на Надежда Тодорова,  11 ж клас за участие на ученици от гимназията     в международен семинар в Германия.

„Какво ще стане с атомните централи? ”, „Как ще изглежда Европа през 2040?” на тези и    много други въпроси, свързани с историята и бъдещето на Европа и Европейския съюз,    ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан” търсиха отговори заедно с връстници от няколко европейски   държави.

 

От 28 февруари до 8 март Яна, Момчил, Надежда, Павел от 11 ж , Косара от 11 з,  Денислав и Теодора от  11 и клас  заедно с госпожа Татяна Чолакова взеха участие в семинар SchulBrücke Europa(Мост между училища в Европа) на тема  „Приносът на нациите към една обединена Европа”, който се проведе в  град Наумбург, провинция Саксония – Анхалт . Участниците бяха общо 49, като освен българска имаше полска, италианска , словашка и две немски групи. Проектът е финансиран от  Националната фондация на Германия, фондацията Роберт Бош и Европейския младежки образователен център Ваймар. SchulBrücke Europa  стартира през близката, но и вече далечна 2006 година и се провежда четири пъти годишно.  Гимназия “Ромен Ролан” е единственото училище от България, което участва в проекта и се включва в него през 2008.

Още при пристигането на бългаската група от  топлата родина  впечатление прави натрупалия сняг, старателно почистен от улиците, но напомнящ за все още продължаващата зима в Германия. За разлика от студеното време навън, ръководителите на проекта –  Томас фон дер  Гьона, д-р Фритьоф Райнхардт и Ларс Прийбе  , посрещнаха  младежите с топли напитки и  уютна, приятелска атмосфера.

Първоначално всички участници представиха мястото, от което идват – държавата, града и училището, а също и традиционната кухня. След това, разделени в интернационални групи, учениците имаха задача да се запознаят със забележителностите на град Наумбург, който е сравнително малък, но прави впечатление с красивите си  улички и сгради.

По време на 9-дневния престой участниците, отново разделени в интернационални групи, трябваше да разработят и представят проекти на осем теми – демокрация, човешки права, икономика, екология и здравеопазване, война и мир през вековете, образование и ценностен свят на човека.  На разположение младежите имаха библиотека с  много книги, списания и  речници  – в помощ на тези, за които немският не е роден език. Целта бе да се проследи историческото развитие на темите –  от Античноста, през днешното време, чак до близкото бъдещето; да се създаде интересен начин на презентиране – представление, интервю, кратка история или стихотворение на получените резултати; но не на последно място цел на задачата бе да се опознаят участниците помежду си и да създадат нови приятелства.

Знаете ли, че познатата ни зла вещица от анимационния филм „Снежанка и седемте джуджета”  е проекция на статуята на Ута от Наумбург – аристократка, живяла през Средновековето , известна със своята красота. Едва ли много от нас са чували за  Елиас Канети – писател роден в България и отличен с Нобелова награда, а цитат от  негово произведение краси стената на най-голямата катедрала в Хале – града, който участниците посетиха в деня, предвиден за екскурзии. Времето  през този ден се усмихна на групата, като слънцето за първи път проби облаците и започна да топи снега.

Освен времето, в рамките на проекта се затоплиха и отношенията както между самите участници, така и между участниците и ръководителите. На 8 феврури всички напуснаха Наумбург и се запътиха към родните места – някои радостни, че се прибират отново вкъщи, други тъжни, че трябва да се разделят с новите приятели, но всички  убедени в едно – че са прекарали една ползотворана и изпълнена с положителни и незабравимии мигове седмица.

 

 

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"