Немските дипломи – випуск 2013

Това е обръщението на г-жа Уляна Кьосева, член на Училищното настоятелство и родител на абитуриентка, при връчване на Немските дипломи на учениците от випуск 2013 на ГПЧЕ “Ромен Ролан”.

 

 

 Уважаеми учители и ученици,
Г-жо Директор,
За всички нас, родителите на тези прекрасни 12-класници е голяма чест да се поздравим с успешната защита на дипломите за владеене на немски език. Това е една уникална възможност, която Република Германия предоставя на нашите деца – да получат сериозен документ само срещу повече четене от тяхна страна и по-задълбочено проучване на сериозни теми от настоящето.
Благодарим особено сърдечно и топло на г-жа Хелга Грьогер за това, че остана една година и помогна на децата ни не само в усвояването на немския език. Вие г-жо Грьогер им помогнахте и в намирането на пътища и посоки, по които те могат да стигнат по-близо до мечтите си чрез продължаването на своето образование. Надяваме се да запазите хубави спомени от вашите последни ученици в Гимназия „Ромен Ролан”. Вярвам, че те са оправдали доверието ви и със сигурност са оценили подаръка, който им дадохте – да сте до тях в тази особено важна година! Най-ценните подаръци в този живот са нематериални, но това тепърва децата ни ще го научат от собствения си опит като самостоятелни възрастни хора.


Нашата топла благодарност за положения труд и усилия и за всички учители по немски език в тази последна учебна година – г-жа Таня Вернер, г-жа Татяна Чолакова, към тези учители, с които децата ни започнаха и продължиха своето изучаване на езика, към тези, с които бяха на изключително интересните обмени в Германия. Вие всички имате голям дял в отличното представяне , за което ви благодарим! Всеки от вас вложи част от себе си – своите стил и характер – в преподаването на немския език, за да усетят децата богатството му.


Скъпи ученици,
Вече имате документ за владеене на един от световните езици. Германия не е само индустрия и техническа мисъл, нито само гаранция за качество. Германия често е наричана das Land der Dichter und Denker (Земята на поетите и мислителите). Пожелаваме ви немският език да ви помогне в бъдещата ви професия, не само в четенето на инструкции за новата ви съдомиялна или перална машина.
Не забравяйте, че държите в ръцете си документ за владеене на език, който удостоверява, че при време и възможност вие може да четете и художествена литература, философия и поезия в оригинал. Да четеш в оригинал е едно от големите омагьосвания на този Живот.
Ако не бяха слънчеви очите,
                   Не биха слънцето узнали,
             Ако не носехме Божия сила в гърдите,
                       Как бихме божественост ние познали?
пише Йохан Фолфанг Гьоте в своите Афоризми в стихове.
Гордеем се с успехите ви и ви желаем слънчеви очи, с които да гледате живота,
обич, воля и ум, с които да го опитомявате.
На добър час!

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"