Майк Мюсъл в гимназия “Ромен Ролан”

Таня Маджарова за третото  посещение на американски учител в гимназията по програмата на  Държавния департамент на САЩ “Висши стандарти и достижения в преподаването”, 2-14 юни 2013 г.

Как стана възможен този проект

Когато получих неочакван имейл от Агенцията за международни изследвания и образователен обмен към Департамента на САЩ през октомври 2012 с предложение да приема американски учител за две седмици в гимназията,  си казах – защо не.  Това е  признание за успеха на предишните две визити на американски учители през 2011 година.  Според правилата на програмата за такъв обмен може да  се кандидатства еднократно  – предложението беше извън регламента  и след кратко обсъждане с директорката и колегите ми по английски език приех без колебание.

Очакванията

Не познавах Майк Мюсъл, учителя, чийто домакин приех да бъда. Имах неизбежните за  такива случаи въпросителни,   въпреки че селекцията на американските учители е  дълъг и сложен процес именно за да се  гарантира успешност на екипите, които работят по програмата.   Остана ми обаче тревожното питане  за съпосочност на професионални интереси, за еднакво подреждане на приоритети,   за хармония в различието на характерите.  Отговорността,  която поемах, означаваше да предложа на ученици и колеги подходяща програма, която да бъде удовлетворяваща, ако не за всички, то поне за повечето от тях.

Какво знаех за Майк преди визитата му

Какво знаех от кратката си кореспонденция с изпращата организация за  бъдещия ми гост? Майк Мюсъл има интересна професионална биография –  преподава  английски език в 9 клас;  професионалните му интереси са в областта на оценяването на уменията по езика; в момента завършва докторската си дисертация по тази тема; активно участва в ученическото самоуправление – заместник-изпълнителен директор е на Асоциацията на ученическите съвети в щата Небраска; обявен за учител на годината през 2011. Тези аспекти от професионалната му биография определиха и фокуса на дейностите, които планирах при гостуването му в нашата гимназия.

Училището, от което идва нашият гост

Северна Звезда е най-новото средно общообразователно училище в Линкълн, за построяването на което са изразходвани близо 55 милиона долара  http://lns.lps.org/.  Учениците,  които се обучават там  (2000), са почти два път повече от учениците в нашата гимназия. Възможностите за извънкласни дейности  са  впечатляващи  – близо 30, между които театър, дебати, журналистика, много, много спортове.  За всичко това има изградена  модерна  материална база – басейни, тенис кортове, спортни зали, модерна библиотека, ресурсен център, онлайн платформа, електронно оценяване, отоплителна и охладителна система, която поддържа постоянна температура, достъп за ученици със специални нужди, център за деца на майки-тийнейджърки.

Презентацията на Майк

Според изискванията на програмата, Майк представи своето училище пред 9 английски паралелки – 8, 9 и 10 клас. Не знам какво точно си мислеха нашите ученици, докато слушаха иначе скромното представяне на тези впечатляващи факти, но когато един осмокласник промълви, Какво правим тук?, Майк насочи разговора към  проблемите, които  имат като общност , въпреки добрите условия, в които работят. Все още имат ученици, които отпадат от училище, главно поради социални причини; предизвикателствата породени от ранното майчинство и необходимостта да се осигурят условия на непълнолетните майки в училищна възраст да завършат успешно средното си образование; осигуряването на безплатни закуски и обяди за деца от социално слаби семейства, мотивацията за учене. Така изредените проблеми, според всичко, което чух, намират адекватни решения чрез солидна и целенасочена федерална и щатска финансова подкрепа. Лично аз за пореден път си казвам, че приказките у нас на ниво правителства и министерство за това, че образованието е приоритет са просто едни приказки. Но това е наша тема.

Избрани моменти от разговора за образователните ни системи

Съдържанието на американската образователна система се основава на няколко основни принципа, сред които избор на предмети, избор на учебно съдържание, свобода и гъвкавост при определяне на средствата за постигане на целите на образованието, мобилност на учениците, стандартизация на изпитите.  Винаги съм недоумявала, как такава огромна страна като Щатите може да постигне консенсус за единен стандартизиран формат за прием в университетите, а малка страна като нашата упорито изтъква принципа за автономия на университетите, в резултат на което нашите ученици, които по на хартия са “в центъра на образованието”, се явяват понякога на повече 5 различни формата на изпити по един и същи предмет.

По отношение на избора на предмети за учениците и избора на учителите да съставят свое учебно съдържание, ще спомена един факт от програмата по Английски език 12 клас, и Английски език 11 клас, напреднал поток, т.е. ученици, които се подготвят за кандидатстване в университети. Консултирах се с приятел, преподавател по български език и литература, откъдето разбрах, че принципът, на който се основава българската програма по литература е културно-хронологически, което от своя страна определя и избора на литературни произведения, с акцент на знания и по-малко на учения. За сравнение, проучването ми на подобни програми в Щатите говори за олекотеност по отношение на броя на препоръчителната литература(избрана от преподавателя, който е определен да води съответния курс, или предмет) и категоричен фокус върху  уменията за  изразяване на лично мнение, аргументация и анализ. Списъкът със задължителната литература за 11 и 12 клас  в училището на Майк, например, съдържа съвременни и класически автори, като тематично романите покриват разнообразие от теми – от предателството, през трудното формиране на идентичността, предразсъдъците в обществото, компромисите с възгледите на личността в името на оцеляването, насилието в училище, любовта като щедрост към другия, до безизходицата на политическата система, събрана в параграф 22. Това са книги препоръчани на сайта на училището за  бъдещите кандидат- студенти и пряко обслужват кандидатстването им в университета, където трябва да се явят на сериозен изпит по английски език, четене с разбиране, лексика, граматика и съчинения, или така наречения САТ, частта без математиката.

Кои бяха другите акцентите при това посещение

Пo протокол

 • Среща с директорката на гимназията и разговор за организацията на учебния процес, мотивацията, поведението и системата на наказания.

 В час

 • Представяне на гимназия Северна Звезда, Линкълн, Невана, пред 9 класа – английски паралелки. 8, 9 и 10

 • Обсъждане за американската образователна система – 7 класа. 10-те класове бяха много активни и съжалявам, че нямаше повече време за срещи на Майк с тях. Догодина!
 • Наблюдение на час по литература по английски език, 11 а клас- Борислав Кънев представи Литературните кръгове като начин за обсъждане на литературни творби,        метод, който Майк ще приложи в своите часове през следващата година)

 • Наблюдение на час по английски език по четене, говорене и езикова работа, 9б

 • Съвместна проверка и обсъждане на писмени съчинения на тема от матурата по английски език, 2013, 9 б – с Майк оценихме независимо съчиненията на 9б клас по критериите за оценка на държавните зрелостни изпити, с които предварително го бях запознала. С изключение на едно есе, оценките ни съвпаднаха напълно, макар и езикът(терминологията, с който давахме обратната връзка понякога се различаваше. Неговите рецензии, обаче бяха по-подробни и много по-позитивни. Според него, нашата система дава голям превес на вярното използване на езика, докато при тях, акцентът е върху съдържанието и структурата, както и дълбочината на разсъжденията.

 • Представяне на аспекти от българската  история, география, традиционна и съвременна култура с акцент върху съвременните измерения на начина на живот на младите хора – 9 б,в.
 • Разказахме за Григор Димитров, посветихме Майк в религията „Берое”, говорихме за етническия профил на съвременното българско общество, за свободното време и младите хора на Стара Загора, за любими празници и ритуали – 9a
  Този път минахме без хоро и народни песни(подарихме диск в замяна с избрани български песни, всички жанрове), но за сметка на това разговорите бяха задълбочени, имаше спорове, емоциите бяха понякога на макс, като цяло – получи се хубав контакт.

 • Участие на семействата на учениците, включени в програмата – специални благодарности, скъпи родители и баби! Много трогателен момент бе, когато бабата на Деси, заедно с майка й, донесоха една красива и вкусна българска пита, мед и много настроение.

Ивета пък беше донесла кисело мляко заквасено в гювече, а баницата беше наистина превъзходна.

 • Час по разговорен български език – 9 б

Един от най-забавните уроци – всички бяхме в ролята на начинаещи, учещи български. Повтаряхме в хор, индивидуално, направихме диалози и много се забавлявахме.

Среща с представители на Ученическия съвет

Времето беше кратко, но достатъчно, за да роди идеи  за нов проект в тази област.  Дали ще го реализираме, зависи от нас. Разполагаме с безценния опит на Майк, почти дефинирана е потребността от работа в тази посока, имаме взаимното  желание – да се надяваме, че ще имаме волята  да реализираме това.

 

Културна програма

 • Стара Загора  като атмосфера,   история,  култура,  картини  –  и най-вече като лично преживяване  – с великолепните  гидове, Калина, Цвети, Габи, Мартин Михалев, 9б, Дарина, Александрина, Мария и Симона, 9 а.

 •  Черно море,  преживяно чрез атмосферата на Слънчев бряг и Несебър – с 8б и 9 б, Силвия Банова и Мими Бакоева.  И зключително им благодаря за помощта, подкрепата и цялостния им принос към програмата.

 • Уникалността на храм-паметник Шипка и самобитната българска атмосфера в любимата Копривщица – с Ирена Личева, която ми помагаше  всеотдайно и в  предишния  обмен с двамата американски учители.

Семинар с учители по английски език

Темата бе предложена от Майк – Какво и как оценяваме и кой страда най-много, когато поставяме оценка средно аритметично. На този въпрос Майк показа по атрактивен начин, че тези, които са най-ощетени, са онези ученици, които в края на обучението са постигнали най-много. Защото не изразява отношение към прогреса,  не го стимулира.

Майк впечатли аудиторията и с нестандартните илюстрации на тезите си – един пример само:  грейпфрутът се оказа забавно  средство за визуализация на оценяване на различните нива на умения от учениците   на основата на прецизно  изработени критерии.

 

Чуйте какво каза Майк пред Деси, Габи и Мартин Михалев преди да отпътува от гимназията:

 

Какво предстои

 С Майк ще публикуваме впечатленията и оценките си за  двуседмичния обмен в блога на  програмата. Първите blog posts  можете да прочетете на http://tocaliforniaandback.blogspot.com/. Програмата, която финансира този обмен,  дава възможности и за проектна работа – например семинари с  учители и ученици, с гостуващ американски преподавател;  създаване на ресурсни средства за училището и много други.

В деня на заминаването на Майк  в един от деветите класове ме попитаха има ли възможност  той  да им преподава следващата година. Въпросът интересно съвпадна със споделеното от Майк в   имейл от същия ден, че ако има избор, би предавал в нашата гимназия.

 А това слайдшоу е обобщено представяне на най-интересните моменти от това полезно, забавно и зареждащо преживяване.
A Nebraskan at Romain Rolland FLS – Mike Times on PhotoPeach

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"