Панаир на науките и изкуствата 2013 – ГПЧЕ „Ромен Ролан(official)

 

Какво е общото между науката и изкуството и как един панаир може да ги обедини? Преди четири години Емилиян Колев, тогава ученик в 11 клас на ГПЧЕ „ Ромен Ролан“, предложи в платформата си за млад кмет идеята да се проведе Панаир на науките  и оттогава той се провежда за четвърта поредна година. През тези четири години идеята се разраства и това вълнуващо събитие се превърна в Панаир на науките и изкуствата, а тази година и на спорта! Всяка година по  този атрактивен начин  отбелязваме патронния празник на гимназията.

Защо Панаирът на науката и изкуствата се превърна в една от любимите инициативи на училищната ни общност? Науката може да бъде много интересна и училището може да бъде място, където да се покаже забавната й страна и така да се популяризира нейното приложение в живота. За съжаление, в българското образование преобладава теоретичното обучение, много малко са възможностите учениците да „пипнат наука“, т.е. да експериментират реално с явления и процеси. Идеята да се включат дейности в областта на изкуството и спорта бе логично  продължение на желанието на учениците да се изявяват на този форум. Това събитие бе замислено като естествено продължение на класната стая и през годините се превърна в празник на творчеството, знанията, инициативата, колективната дейност.

Обикновено организатори на събитието са Ученическия съвет, ръководени от педагогическия съветник, Петя Тодорова, която е и съавтор на самата идея. Основна е, обаче ролята на преподавателите  по предмети,  и разбира се, децата, които организират самите дейности.

Кое е по-различното тази година? Това издание на Панаира е безспорно най-многообразно – участват 18 ателиета,  които са организирани от клубовете  по програма УСПЕХ на МОНП, включително и гости от ПИЦ по зависимости и РЗИ Стара Загора.


Интересно е да отбележим, че Радост Овагимян от ПИЦ по зависимости проведе арт -терапия за живот свободен от дрога. Както сподели Радост, много важна беше обратната връзка от младите хора, която те дадоха върху белите листи, поставени на таблата, за това как те виждат зависимостите и зависимите поведения. Всъщност за младите хора първоначалната асоциация са цигарите и алокохолът, нелегалните дроги остават далеч. За това трябва наистина много да се работи върху превантивната дейност и промяната в поведението, свързано с тези психоактивни вещества. Учениците имаха възможност да моделират с глина, да рисуват с пръсти, като това се прави за първи път в училищна среда. Наред с традиционните дейности  по физика, химия, екология, астрономия, лингвистика, литература, рисуване, танци и биология, в тазгодишното издание имаше дейности по дигитално рисуване, тенис на маса и футбол,  илюстрация на приказки на Братя Грим на немски език, кулинарни илюстрации. Дейностите бяха отрязяване от клуб „Аз и медиите“ за новото електронно списание на гимназията“Трейдмарк“.

Пожелаваме си ентусиазмът на ученици и учители да не стихва, защото чрез такива извънкласни дейности училището става привлекателно за младите хора.

Петя Тодорова, педагогически съветник

Таня Маджарова, ръководител на клуб „Аз и медиите“ и редактор на списание“ Трейдмарк“

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"