Леда Драгиева – лауреат на националната олимпиада по философия 2016

Олимпиадите по философия помагат да бъдеш homo ludens

 

За трета година се явявам на Националната олимпиада по философия и се оказва, че числото три наистина носи късмет по някакъв магичен начин. Философските олимпиади се отличават от другите по редица неща – организацията винаги е на високо ниво, градът домакин посреща с ентусиазъм и обич учениците и ги приютява за три изпълнени със запомнящи се преживявания дни (съвпадение или не, числото три действа безотказно и тук).

Националният кръг на олимпиадата включваше тест по обща философска култура и четири фрагмента от известни мислители (сред тазгодишните бе представена и българската философия в лицето на Петър Петров). Цитатите бяха разнообразни и предлагаха широко поле за демонстрация на уменията за анализ и критика на чужд текст, но и за оригиналност и създаване на авторско творчество. Избрах да пиша по мисълта на немския философ Гадамер: “Чарът на играта, привличането, което тя упражнява, се състои именно в това, че играта господствува над играча”. На пръв път изглежда като затворена, завършена мисъл, но всъщност отваря много възможности за различни интерпретации. Останах доволна от есето си, дори смятам, че е най-доброто, което до този момент съм писала. А още по-щастлива бях на следващия ден по време на награждаването, когато името ми се появи сред лауреатските места, въпреки силната конкуренция и изключително близките резултати на първите десет позиции. Олимпиадите по философия помагат да бъдеш homo ludens (играещия човек).

Благодарна съм на тези олимпиади не само затова, че ми даваха допълнителна мотивация да се занимавам с философия, но и защото ми подариха възможността да разширя още повече кръгозора си и да открия различни страни от живота. Досега не съм си и представяла, че ще се запозная с мои връстници, с които да мога да будувам до 4 сутринта, обсъждайки не само философски теми, но и литература, кино, музика… Перник също е от градовете, които не биха били първият ми избор за туристическа дестинация. Но точно там имах шанса да сляза на повече от 100 метра под земята в единствения на Балканите Минен музей и да си представя ежедневието на един работник от миналия век. В историческия музей пък направих първия си глинен съд на истинско грънчарско колело и видях фосил на риба на възраст 35 милиона години. Подобни преживявания не са ценни само заради самия миг, а защото този миг остава в съзнанието ти завинаги.

Затова, ако някой ме попита кое ще ми липсва най-много от гимназията и ученическите години, тези олимпиади и състезания определено ще бъдат част от отговора ми.

 

Леда Драгиева, 12 „ж“ клас

Националната олимпиада по философия се проведе  на 25 – 27.03.2016г.  в град Перник. Участие взеха още и Самуил Стойчев от 11 б клас и Даниела Панчева от 10 ж клас. Поздравяваме всички участници за отличното представяне и им пожелаваме много успехи и сбъднати мечти.

Учители на нашите изявени ученици са Мариана Бухчева и д-р Милена Личева.

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"