Електронното списание “Аз и медиите”

Здравейте! Това е електронното списание, “Аз и медиитесписание за вселената от хора и случки, издание на клуб “Аз и медиите” в ГПЧЕ” Ромен Ролан”  по проект “УСПЕХ”,  на МОНМ за 2012/2013 г.

Какви са нашите цели?

  • да популяризираме работата на клуба;
  • да спомагаме за обогатяване на обмена на информация и идеи между всички, които припознават ГПЧЕ” Ромен Ролан” като своя територия;
  • да дадем форум за дискусии и предложения за оптимизиране на академичната и извънкласна среда, в която учим и работим;
  • да продължим и усъвършенстваме традицията на подобни инициативи от близкото минало, в частност електронния журнал  “Цветове” и рубриката ” На фокус” на Ученическия съвет.
  • да направим “видима” богатата и разнообразна дейност на гимназията и предоставим трибуна на всеки, който има ясни идеи за промяна на образователната среда.
  • да разработим  виртуално пространство за отразяване на дейностите в гимназията в дългосрочна перспектива

Защо електронно списание?

Един медиен клуб има нужда от средство за развиване на своята дейност. Обикновено в рамките на една учебна година от подобно начинание се очаква един продукт. Такава беше и първоначалната ни идея – да създадем Годишен бюлетин на pdf формат, където тематично да представим различни аспекти от живота на гимназията.

След обсъждане на тази идея, стигнахме до извода, че такова издание би ограничило средствата на изразяване и неговата популярност би била ограничена. Освен това, неговото издаване би било доста по-трудоемко, със съмнително въздействие върху аудиторията, за която бихме го създали. Този сайт предлага по-голяма гъвкавост на работа във времето и по-интерактивни възможности за отразяване.

Кой е екипът на този сайт?

За клуба работят ученици от 9, 10 и 11 клас. Редакционният екип е малък, 10 души и двама преподаватели – Таня Маджарова, учител по английски език, и Шайнинг Ли, учител-асистент по програма Фулбрайт. Учениците, които работят за създаването на материали тепърва усвояват техниките на писане/създаване на материали  за електронeн формат.  Обучението се извършва от американската преподавателка, чиито интереси и познания за медиите са много полезни.

Наред с основния екип на клуба, ще работим с наши сътрудници и приятели – бивши и настоящи ученици и учители на гимназията. В символичния първи “брой” ще забележите материали от възпитаници на гимназията от различни поколения – това е търсено разнообразие, с цел привличане на по-широка аудитория от читатели и създаване на една виртуална общност от хиляди хора, които ние наричаме “вселената” на РР. Използваме възможността да поканим всеки, който има позиция или послание към тази общност да участва в “списването” на това списание. Връзката с нас ще осъществите чрез контактната форма на този сайт.

Какво да очаквате до края на учебната година?

 Следващият “брой” очаквайте около 14 февруари.  През май ще ви предложим третият набор от материали, посветен на края на учебната година. Междувременно ще публикуваме  материали от минали  и предстоящи събития, интервюта с избрани от всички нас събеседници, както и   материали, които ни изпратите и които отговарят на целите на списанието.

Фейсбук страницата и официалният сайт на гимназията

Може би сте забелязали Фейсбук страницата на гимназията, която създадохме на 15 септември, 2012. В момента тя се поддържа от г-жа Николова, г-жа Тодорова, г-жа Маджарова и Цветелина Енчева, 9 б клас. Това бе част от новата кампания за оптимизиране на информационната медийна политика на нашето училище. След срива на официалния сайт на училището, голяма част от информацията се изгуби и гимназията стана някак “невидима”. Заедно с клуб Уебдизайн, с ръководител г-жа Радостина Кръстева работим по нейното съдържателно и технологично преструктуриране и обновяване. Очаквайте видимите промени до край на учебната година.

 

 

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"