Аз – мениджърът за един ден. Преди, по време на Деня и след това.

Ваня Грозева, мениджър за един ден на Фондация “Америка за България”.

На снимката  Ваня Грозевагорда възпитаничка на нашата гимназия “Ромен Ролан”, към настоящия момент студентка в Университета за национално и световно стопанство в София и главен редактор на младежкото онлайн списание За мен.

Тя взе участие в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България – “Мениджър за един ден 2014”. Компанията, която реши да повери ръководството си на Ваня, бе Фондация “Америка за България”.

За деня на Ваня като мениджър предстои да прочетете в есето й “Аз – мениджърът за един ден. Преди, по време на Деня и след това”, което получи първа награда в конкурса на Джуниър Ачийвмънт, посветен на събитието.

Пожелаваме ви приятно четене!

  »»»

„Мениджър за един ден“ е събитие с дългогодишна традиция. Аз разбрах за него от телевизионна реклама още в далечната 2008 г. Тогава бях в 8. клас. Не отговарях на възрастовото изискване, нямах ясна представа за бъдещето си, позицията на мениджър не бе нито желана от мен, нито мечтана. Новината за събитието не ме развълнува. Не кандидатствах.

Шест години по-късно аз вече отговарям на възрастовото изискване, всъщност и по-рано съм отговаряла, но това, което прави настоящия момент по-различен, е фактът, че сега имам ясни цели и мечтая да бъда мениджър. Този път новината за събитието ме развълнува. Имах желание да участвам. И кандидатствах. Отговорът не се забави.

Аз също не проявих мудност при разпространяването на благата вест. Новината за одобрената ми кандидатура сравнително бързо обиколи страната, части от Европа и САЩ. Постарах се да информирам всички свои роднини и близки приятели. Усмивка.

Дойде Денят. Аларма. Сутрешен тоалет. Без закуска, този път и без кафе. Грим. Костюм. Обувки. Автобус. Метро. „Шератон“. Спазването на тези 9 стъпки ми осигури официалния документ, удостоверяващ ръководната ми длъжност – Баджът. Това е шега, разбира се.

След деветте стъпки дойде деветият час. Церемонията по откриването започна. Бързо приключи. Работният ден започна. Него, обаче, няма да бързам да го приключвам. Усмивка.

В хотел „Шератон“ ме посрещнаха петима членове на екипа на Фондация „Америка за България“, която трябваше да оглавя. И фотограф. Определено бях чакан, желан… и сниман гост. Отново усмивка. Заедно се отправихме към офиса. Там, аз – мениджърът за един ден, получих полезни уроци как да удължа периода на заемане на ръководната длъжност. Какви са те, ще споделя с вас в последователността, в която ги научих.

Изпълнителният директор на Фондация "Америка за България", г-жа Десислава Тальокова, представя Ваня пред президента Патрик Бракен

Изпълнителният директор на Фондация “Америка за България”, г-жа Десислава Тальокова, представя Ваня пред президента на компанията, г-н Патрик Бракен.

Мениджърът има власт, но не трябва да е властен. Той трябва да е уважаван, но и да уважава екипа си. Мениджърът трябва да се интересува и да бъде информиран. Той трябва да умее да пресява информацията, а речта му да е стегната и съдържателна. Мениджърът трябва да намира баланс между работа и забавление и нещо много важно – да се храни редовно и здравословно. Той трябва да изслушва, да бъде честен със себе си и с околните, да отправя конструктивна критика, но и да оценява положените усилия. Мениджърът трябва да насърчава. Той трябва да взема, но и да дава. Мениджърът трябва да бъде благодарен. Дълъг списък, но не и за човек с мечта. Усмивка.

Работният ден приключи. Церемонията по закриването започна. И бързо завърши. Изниза се денят, в който бях мениджър. Започна нов.

Аларма. Сутрешен тоалет. Закуска с чай. Дънки. Риза. Удобни обувки. Ходене пеш. Университет… И нещо много важно – Списък. Нови девет стъпки. Спазването, на които ще гарантира сбъдването на Мечтата ми. Шегувам се, разбира се. А може би не?

Тук текстът свършва, страницата също. Аз, обаче, отказвам да сложа край сега на историята, която аз – мениджърът за един ден, тъкмо започнах да пиша.

Краят на работния за Ваня, младия мениджър на Фондация “Америка за България”.

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"