За спорта с любов

Десислава Дончева разговаря с преподавателите по физическо възпитание и спорт. Тя избра да представи и интересни спортни личности от гимназията, чиито постижения заслужават вашето внимание.

Срещам се с учителите по физическо възпитание в салона. Искам да разбера какво ново при тях. Разбирам, че часовете протичат нормално. Базата се използва максимално за най – разнообразни игри – баскетбол, волейбол, тенис на маса, футбол.

 Поинтересувах се до колко, ние учениците, се справяме с поставените норми. Приятно съм изненадана, че и двамата преподаватели – Елена Касърова и Иван Иванов са изключително доволни, защото всички норми се покриват отлично от възпитаниците. Споделиха също, че ще има евентуална актуализация на нормите през пролетта. Предполага се, че отново ще се справяме така добре, но с доста повече усилия от преди.

За разлика от учебния план обаче, учителите със сигурност няма да спрат да въздишат тежко, когато видят ученик в часа, който е пропуснал да облече своето игрално облекло. Може би от нас не се иска кой знае какво, но повечето смятат това преобличане за нещо  дразнещо и досадно. Честно казано, на всички е ясно, че по-този въпрос никога няма да се постигне съгласие между двете поколения.

            Пълно единодушие обаче  постигаме стане ли въпрос за народните танци, които навлизат в обучението през зимата, при по-лошите метеорологични условия. По този начин се припомняме за  за кръшните хора и песни,  с които България трябва да се гордее. Освен това, раздвижваме всички части от нашето тяло и го правим заедно, като екип. Така чрез нещо предназначено предимно за забавление, ние не усещаме как правим упражнение и по-важното – сработваме се помежду си.

            Отправих и своя последен въпрос, а именно –  как са протичали някога учебните часове на нашите преподаватели? С усмивка ми отговориха, че са наблягали много на загрявката и гимнастиката, прескачайки уреди със странни имена като “кон” и “коза”. Всичко това обаче отпаднало преди 15 години и е вече  само екзотичен спомен.

Владимир Шишков  

 

            Определяният от медиите за най-переспективен състезател по бадминтон в България – Владимир Шишков, 9б клас, се занимава с този спорт от 10 години. За него спортът е начин на живот. Към точно този спорт го подтиква брат му, който също тренира.

Най-значимата победа за Владимир е, когато е става  първи Балкански шампион през 2007. Тогава  е едва на 10 години, а всички други на 13 години. Емоционално преживян момент.

            Владимир има още забележителни постижения , сред които: 5 пъти Балкански шампион  единично и 3 пъти в България отново  единично. Към тях се добавят още първи места както на двойки, така и на „сингъл”.

             Последното му  участие до момента е  на Световното първенство за юноши под 19 години в Япония (24 – 04.11.2012). Добро представяне, на ниво и записване на победи. Все пак годините са оказали влияние, а и жребият се е паднал така, че на трите дисциплини е играл с азиатци, които, по негови думи, са най-добри в света.

            Най-трудното състезание за Владимир е било в Белгия, отново за юноши. Тогава е играл четири оспорвани срещи, една след друга. На петата, тоест четвъртфиналите, е загубил от Французин с 2:1 гейма.

            Не мога да пропусна  едно от неговите изключително престижни отличия, а именно, че той ее първият световен шампион под 15 години в България. Световните игри за юноши и девойки са се провели в Анкара през началото на май месец 2011г. Там той заслужено спечелва титлата, след петте си последователни победи.

            Владимир споделя, че трудно комбинира  сериозния спорт с училище, но дава всичко от себе си. По-време на лагери учи, а и се надява учителите да  проявяват разбиране.

             Предстои може би най-важното до сега Европейско първенство, в неговата възраст.То ще се проведе в края на Октомври, началото на Ноември 2013 година. Пожелаваме късмет!


Джоана Иванова, Ивета Тотева, Илияна Семерджиева 

 Трите момичета от 9 б клас, са възпитанички на старш треньор Петя Петкова от Спортният клуб по художествена гимнастика “Импала”. Тренират от 10 години. Избрали са този спорт, защото според тях е най-подходящ за момичета, учи на дисциплина и прелива от грация.

 Участвали са в много състезания както тук,  в България, така и в чужбина. Могат да се гордеят с титлата  Републикански шампионки, спечелена през 2011г. Заемат достойното трето място на Световното първенство, провело се през април 2012г., в Двореца на културата и спорта в нашата морска столица – Варна.

  Всички тези постижения се дължат на дълги и уморителни тренировки. Също така и на доста лишения, защото трябва особено да внимават с теглото си.

 

Цветозар Благоев

 

Цветозар, 11е клас,  се занимава със спортни танци от 10 години. За него спортът е важен, защото е свикнал с него и се чувства най-спокоен, когато тренира. Подтикнат е към него от своята майка, но в последствие осъзнава, че чрез танците изразява себе си най-добре.

Участва в състезания от 4 годишен. През 2010 става вицешампион на България, това е най-специалната победа за него. Да му завиди човек на 7-те златни,  още толкова сребърни и 5-те  бронзови медала, като всички те са от национални състезания. Цветозар е на впечатляващото  2 място в ранглистата на България за 2012 година. През новата година ще участва на Европейското  първенство по спортни танци.

Споделя как във финала на едно от състезанията, момчето от съседната двойка се е объркало и се е наложило да танцуват 15 секунди с разменени партньорки!

Танците не пречат на неговото образование и работа в училище, защото вече се е научил да организира добре своето време.

Ще продължим да представяме спортните звезди на гимназията. На всички тях пожелаваме да се пазят от контузии и да покоряват спортните върхове в своите дисциплини.

 

 

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"