Роменролановци споделят, какво за тях е Международната награда на херцога на Единбург – България

“Готови сега, готови за бъдещето”

Международната награда на херцога на Единбург е глобална структурирана програма за неформално образование и обучение, която предизвиква младите хора да мечтаят смело, да празнуват своите постижения и да променят света около тях.

Наградата ги насърчава:

  • Да развият своята самодисциплина при определяне и постигане на цели;
  • Да канализират креативната енергия в структурирани занимания;
  • Да развият принадлежност към общност от активни млади хора;
  • Да формират лидерски качества и умения за работа в екип;
  • Да усъвършенстват физическата си активност.

Неслучайно мотото на организацията е “Готови сега, готови за бъдещето”. Завършили всички останали направления, стигайки до приключенските пътувания, Роменролановците в Наградата преодоляха и това предизвикателство.

Александра Гидионова – 12 клас (участник от първата експедиция): В началото Международна награда на херцога на Единбург и екипа, който я представлява в училище, ми осигуриха нужната подкрепа да започна да работя по цели, които отдавна си бях поставила. След това обаче те ме научиха и как да намирам в самата себе си нужната мотивация и чрез постоянство и самоинициатива да преследвам и постигам целите си. В рамките на програмата преминах през множество форми на неформално обучение, срещнах се с най-различни видове хора и се изправих пред редица предизвикателства. Всичко това за мен бе безценен опит, който ми помогна да стана по-адаптивна и да развия уменията си за работа в екип и за решаване на проблеми. За мен Наградата е невероятна възможност за личностно развитие, тъй като тя изгражда в младите хора качества и умения, които ще им бъдат полезни както в рамките на самата програма, така и през целия им живот.

Виктория Маринова – 11 клас (участник от третата изследователска експедиция): Да вървя по пътя на Наградата е много ценно преживяване за мен. Насърчава ме да не спирам да трупам знания и умения и да се стремя да разпределям времето си по-пълноценно. Благодарна съм, че имам възможност да участвам в Наградата и заради всички приятелства, които създадох по време на доброволчеството си и приключенските пътувания.

Няма налично описание.
Дарина Бозова -12 “и” клас. Какво е за мен Наградата? Какво научих по време на това изпитание? Въпроси, върху които дълго мога да разсъждавам. Ще попитате защо- отговорът е, че това приключение ми даде много неща, за които да бъда благодарна. Намерих нови, красиви и истински приятелства, научих се да помагам, без да очаквам нещо в замяна, да създавам музиката, която така обичам да слушам, да ценя природата и да бъда достоен планинар, да се грижа за тялото си, защото както казват от прастари времена: “Здрав дух-здраво тяло”. И след всички тези размисли, стигнах до един много важен извод: Истинската награда са резултатите, постигнати в края на едно приключение: приятелства, нови умения и десетки сбъднати мечти.
Габриела Башалова -12 клас(участник от третата изследователска експедиция): “Наградата на херцога на Единбург” за мен е проект, даващ възможност на всеки един от нас да изрази себе си, да намери страстта си и да следва мечтите си. Да бъда част от този проект беше неописуемо щастие за мен, защото благодарение на него аз се изправих пред собствените си страхове, направих първите крачки към постигането на някои от целите ми и най-важното срещнах изключително лъчезарни и добри хора, с които станахме приятели и поддържаме контакт дори извън проекта. Според мен тази програма ни прави целеустремени, креативни и способни да работим в екип, които са качествата, нужни на всички нас за по-нататъшното ни развитие като личности.

Симона Кръстева – 11клас (участник от първата експедиция): За мен наградата е състезание със самата мен. Това да покажа на себе си, че мога да постигна всичко, към което се стремя, е най-важно. Наградата ми даде много възможности, увереност и спомени, които ще помня винаги.

Вяра Атанасова – 11клас (участник от първата експедиция): Наградата на Херцога на Единбург за мен е уникална възможност да предизвикаш себе си, да опиташ нови неща и да те мотивира по време на дългия път към изпълняването на някаква конкретна цел. Реших да участвам, защото обичам да правя експерименти, чрез които успявам да опозная себе си. Изборът ми в направленията беше лесен и беше основан на желанието да развия умение, което да ми бъде полезно за напред в живота, да практикувам спорт, с който с удоволствия да подобря физическото си здраве, и да бъда доброволец в кампания, в която да се положи грижа за природата. Приключенските пътувания бяха идеалната възможност да предизвикам себе си още повече и да изляза от зоната си на комфорт, защото не правя такъв тип дейности толкова често. Получих много нови знания, като да използвам компас и карта и да разпъвам палатка. Работата в екип също беше важна част от приключението и подобрих способността си да взаимодействам с други хора. Най-хубавата част за мен беше това, че обичам разходки в природата, а в Карлово се насладих на природната красота на нашата родина.
Милена Христова – 12 клас (участник от първата експедиция): Наградата на Херцога на Единбург беше за мен помощно средство за надграждане на вече придобити знания и способности, както и за развиване на нови такива. Решението ми да участвам беше повлияно от желанието ми да имам още опит, полезен за кандидатстването във висши учебни заведения и работа, както и това да си изградя полезни навици и дисциплина, и да работя методично към изпълняването на целите си. И в трите направления си избрах дейности, които някога са ме интересували, но за които допреди това не съм намирала мотивацията и времето за тях, или такива, които вече бяха близки до мен – като дейността ми в Български младежки червен кръст, в който бях доброволка от 2 години. Може би най-приятната и вълнуващата, но и най-предизвикателната част от участието ми в Наградата беше приключенското пътуване, което за нас беше преход от Карлово до хижа “Балкански рози” в Национален парк Централен Балкан. Стръмният път и тежките раници определено тестваха физическата ни подготовка, но вървяха в унисон с живописни пейзажи и гледки, типични само за България, които те карат да забравиш за задъхването и умората.

Мадлен Георгиева – 11 клас(участник от първата експедиция): Включих се в Наградата, защото исках да разбера до какъв предел мога да изляза от зоната си на комфорт, с цел успешно постигане на целите, които съм си поставила. Изборът ми на занимания във всяко едно от направленията е свързан с желанието ми да допринеса за собственото си образование, здраве и за опазването на околната среда. Времето, което отдавах за работа по Наградата ми показа, че мога да съм много по-продуктивна и дисциплинирана. Последната стъпка от завършването на това преживяване беше да премина през приключенското пътешествие. Запознах се с различни хора, с които успяхме да намерим много общи интереси, споделиха ми за собствените си цели и мечти. Научих се и на няколко полезни неща като например разпъването на палатка, използването на компас и на карта. Преди пътешествието не съм имала възможността да премина през екопътека и да се насладя на родната ни природа, но сега знам, че със сигурност искам да повторя това преживяване.
Ралица Иванова – 10 клас
Здравейте, мога да ви разкажа малка част от това голямо приключение, което изживях благодарение на наградата на Херцога на Единбург. За мен тя е вид предизвикателство към самия себе си дали си готов да си постоянен и целеустремен. Беше ми трудно, бях на косъм да се откажа, но благодарение на менторите си и моето семейство се мобилизирах и успях. Научих се да изпълнявам целите си и да правя нови неща, запознах се с прекрасни хора, бях сред природата и оцелявах… беше невероятно. Разбира се затова се и трудих в продължение на месеци, но всичко си струваше. Радвам се, че успях! С огромно желание отново бих участвала в това приключение и благодаря много!
Лия Михалкова – 11 клас (участник от втората експедиция):
За мен “Наградата на херцога на Единбург” беше възможност за намиране на лична мотивация за постигане на целите, които сама си поставям. Тя ми показа колко важни са волята и дисциплината. Чрез нея получих началния тласък, от който имах нужда, за да започна да се занимавам с неща, за които от много време си мислех, но винаги отлагах във времето. Успях да видя собствените си възможности, научих се да разпределям времето си по-добре и чувството да надмина собствените си очаквания беше незабравимо. Смятам, че всеки млад човек трябва да опита тази програма, защото чрез нея се развиват умения за цял живот и може да бъде първата стъпка към осъществяването на мечти!

Пламена Русенова – 11 клас (участник от третата изследователска експедиция): За мен Наградата беше едно предизвикателство. Тя беше моят стимул да направя нещо, за което не бих отдела време иначе (като например да направя сайт). С две думи Наградата е проект, който те кара да видиш, че възможностите ти са много по-големи, отколкото си мислиш.

About Аз и медиите

Електронно издание за хората и случките на общността "Ромен Ролан"